A Való Világ, ami nem a való világ.

Én nézem a Való Világot. Igen; a műsort, ami az RTL Klubon megy, imárron negyedik alkalommal. Tanulságos, ajánlom mindenkinek, aki kicsit is érdeklődik a társadalom vagy a pszichológia iránt. Persze csak ésszel, mert aki "szórakozásból" akarja nézni, azt ezennel butának és sajnálatraméltónak nyilvánítom és kiközösítem magam közül.
Az idei széria különbözik az eddigiektől; ebben már nyíltan bekategorizálják a jelölteket, és csoportonként hármasával bocsájtják őket a nép elé, amely majd szavaz az elkövetkezendő 5 hónapnyi létükről. A kategóriák felsorolásával nem fárasztom Önöket, azt mindenki megnézheti a műsor honlapján, egyet azonban kiemelek, mégpedig azért, mert ma ez volt műsoron. Plasztikcicák. Annyira beszédes elnevezés, hogy szerintem nincs mit hozzáfűzni, hűen tükrözi a mai magyar (és a nyugati) kultúra állapotát, no meg az RTL színvonalát, ugye. A 3 lány (mivel a plasztikcica-kandúrt még nem találták fel) eltérő életmódot képvisel, az egyik "biotermékekkel foglalkozik", 33 éves (legalább 40-nek néz ki), és imádja, ha fotózzák (meglepő), a második 20 éves, "táncosnő", egy 59 éves barátjával él együtt (természetesen nincs köztük semmi >>olyan<<), és még csúnyább, mint az előző. A harmadik lány táncos és pornószínésznő, aki azért akar bekerülni a villába, hogy átlagos életet élhessen, mert most túl sokat "dolgozik".
Mondanom sem kell, hogy a műsorban a színvonalas műsorvezető (Balázs) a középső lány mellett kampányolt, aki a legcsúnyább, és a bemutatkozó kisfilmje alapján a legbutább mind közül.
Szociológiai szempontból még mindig érdekes a műsor, de máshogy ("szórakoztatásból") veszélyes. Ez, hogy főműsoridőben egy olyan adás menjen a legnézettebb magyar tévécsatornán, ami nyíltan a társadalmi devianciákat élezi, kétségbeejtő. Ami még a rendkívüli, már-már amerikai mélységekbe süllyedt televíziózási színvonalat jellemzi, az az alattomos manipuláció, amit itt is alkalmaznak a nézők ízlésének irányítására.
Ilyenkor eszembe jut, hogy lám, a sajtószabadságnak is lehetnek hátrányai. Csak nem olyan látványosak, de sokkal veszélyesebbek, mint a nyílt cenzúra következményei. Remélem, tévedek. Én örülnék a legjobban.