Apokalipszis helyett

Noh, nézzenek csak oda, most olvastam a HVG-ben a médiatörvény-tervezetről szóló cikket, ami állítólag szupertitkos (bár az összes médium pontosan ismeri a részleteit). Szerencsére csak jövőre tervezi elfogadni az országgyűlés, mert ha most történne ez, akkor igencsak ostoba törvény lenne az eredmény.
Ostoba lenne, mert túlpolitizálttá tenné a médiát, mindent a Médiatanács ellenőrizne, ami most fideszes, de 9 év múlva ki tudja, milyen lesz, már ha lesz egyáltalán. De nem ez a legnagyobb baj, bár ha belegondolok, de. A sajtószabadság mindennél fontosabb, márpedig az új törvény ezt korlátozná. Tökmindegy, hogy milyen elvi megfontolásból vagy milyen célból, a sajtót nem szabad tovább korlátozni. Hogy miért tovább? Mivel a mindenkori hatalom egyik feladata az, hogy az aktuális társadalmi normákat betartassák, ennek tesznek eleget, amikor például a pedofil oldalakat letiltják, vagy egyéb pénzzel, erkölccsel kapcsolatos hibát felfedeznek, és megbüntetik érte az adott médiumot. Pedig ez is a sajtószabadság korlátozása, ugye. De ez senkit sem érdekel.
Az viszont, ha valami politikai véleménykülönbség okán korlátoznak egy médiumot (ami nem történt meg eddig és reméljük ezután sem fog), nah az már korlátozás.
A Fidesz vezetése szerintem okosabb annál, mintsem hogy ilyen ostoba hibákat elkövessen, mint a sajtószabadság korlátozása, vagy a "jogállamiság csorbítása".
Szeretjük szidni a magyar demokráciát, meg nem történtté nyilvánítani a rendszerváltást, de ha egy kicsit gondolkodunk, rájövünk, hogy butuskák vagyunk, ha így teszünk. A 2006-os őszödi beszéd, s utána a Gyurcsány-kormány kártékonykodása az időközben öngyilkossá lett SZDSZ-szel olyan társadalmi ellenállást váltott ki (amit fokozott a Fidesz viselkedése, de nem az idézte elő), ami jól jelzi, hogy a magyarokban kifejlődött már egyfajta demokratikus érzék.
Hasonló történt idén is, amikor a fönt kifejtetthez hasonló törvénytervezetek napvilágra kerültek. Megindult az emberek igazságérzete.
Mindez persze nem azt jelenti, hogy mind a két párt szar és menjünk haza Fókuszt nézni, hanem hogy tökjó, hogy kezdünk kicsit érteni a demokráciához és kezdünk rájönni, mit is jelent a jogállam. Én optimista vagyok. Ha Magyarországon rosszabb világ jön, mint a mai, az nem a magyar kormány hibája lesz. Vannak itt még más játékosok is.