Nyugaton már égő...

Egyre többet hallunk arról, hogy Európa nyugati felének országaiban sorra tiltják be a dohányzást a nyilvános helyeken, kocsmákban, éttermekben sőt, valahol még az utcán is. Hazánkban is terveznek hasonlót, de miért?
Ezzel kapcsolatban eszembe jutott, hogy általában egészségügyi okokkal indokolják a dohányzás elleni háború egyes lépéseit, ami kétségkívül helytálló is; a dohányzásnak szinte csak negatív hatásai vannak (a "megnyugtat"-típusú érveket leszámítva). Ahol évek óta tart a tilalom, ott állítólag már statisztikailag is kimutatható a dohányzással kapcsolatba hozott betegségek előfordulásának csökkenése. Továbbá ami tény: a vendéglátóhelyek forgalma hosszútávon nem csökkent (ami egy népszerű ellenérv szokott lenni), mindenki szépen megszokta az új rendszert. Kinyilváníthatnánk, hogy tettünk egy lépést az egészség felé, és ha így tennénk, valószínűleg igazunk is lenne.

DE. Távol álljon tőlem a szélső-liberális gondolkodás, de óhatatlanul eszembe jut, hogy mi a helyzet az alkohollal? Senki sem tagadhatja, hogy ez legalább annyira káros, mint a dohányzás, és nyilvánvalóan több embert is érint (természetesen nem a krónikus alkoholizmusra gondolok), ezt mégsem korlátozzák ilyen mértékben. Dohányozni nincs joga mindenkinek, inni meg van?
Remek lenne, ha itt befejezném, mivel csúsztatnék és jól manipulálhatnám a Kedves Olvasót, ám nem teszem, nincs itt még vége.

Az alkoholfogyasztás szerintem sokkal összetettebb dolog a dohányzásnál, mivel egyrészt sok országban évezredes, évszázados kultúra része (bor, sör, pálinka stb.) másrészt kis mennyiségben nem feltétlenül káros, a szórakozásban betöltött szerepéről nem is beszélve. Valószínűleg beláthatatlan következményei lennének egy totális alkoholtilalomnak (mint ahogy már voltak is az USÁban), ígyhát ma senki nem próbálkozik effélével.
Magyarország estében azonban érdemes lenne kisebb korlátozásokon elgondolkodni, ugyanis körülbelül egymillió embert érint az alkoholizmus kishazánkban (közvetve vagy közvetlenül), ami a 10 milliós össznépességhez képest igencsak sok.
Nehéz dolgok ezek, de a megoldásukhoz egy valamit nem lehet nélkülözni: a gondolkodást (ami nem igazán népszerű tevékenység a mai világban, valljuk be).