Van, aki nem utálja.

Nohát. Ma reggel, fürdés előtt kimentem a konyhába indokolatlanul és belepillantottam az asztalon heverő Népszava mellékletbe, amit Mama mindig odaad Anyának behatóbb tanulmányozásra, mert hát fő az objektív tájékozódás, ugye. Nem lettem tőle okosabb, csak bölcsebb. Az egyik írásban Medgyessy Péter elemezi a "magyar baloldal" helyzetét, mellette Andrassew Iván "publicista" blogjából láthat egy ízléses kis kivonatot a nyájas olvasó. Nem a gondolatpatakok tartalmát fogom kifejteni, arra úgysem kíváncsi senki (tisztelet a kivételnek). Inkább arról gondolkodom picit, hogy miért utálják sokan a politikán Magyarországon. Merthogy ez a téma jutott eszembe a cikkekről.
Úgy vettem észre, hogy nálunk divat utálni "az egész politikát". Mindig érdeklődve figyelem azokat, akik ezen a véleményen vannak, hátha megértek valamit az okok közül. De nem. Főbb érvek: "mert mocskos, mert lopnak, mert csak a pénzzel törődnek és mert egyébkéntis fújj." És (amivel nem kezdünk mondatot, ugye) ezen szépen felidegesítik magukat, legyintenek és mennek tovább a dolgukra.
Vannak, akik úgy érzik, joguk van utálni a politikát, mert az felettük áll, nekik nincs beleszólásuk "a nagyok dolgába". Hát ez pedig egy téves gondolkodás. Finoman jelzem, Magyarországon húsz éve demokrácia van (még ha torznak is tűnik néha), és minden hatalom "a nép" kezében van. Azt teszünk politikussá, akit csak akarunk. Elvileg. Persze van egy csomó tényező, ami némileg árnyalhatja és árnyalja is a képet, de ezeket itt nem fejtem ki. Csakmertnem.
Az a lényeg, hogy aki utálja a politikát, az a saját "állampolgári sorsának" irányítását utálja, és én sajnálom ezért.
Ha meg nem tetszik neki a jelenlegi rendszer, tessék kitalálni jobbat, ahol nem kell neki utálni a politikát. Szeretettel várjuk az ötleteket:) Elvégre demokrácia van...